Web Geliştirme ve Yazılım Geliştirme Arasındaki Fark

Bu yazıda, web geliştirme ve yazılım geliştirme arasındaki temel farkları nedir ve projeniz için bir web geliştiricisi veya yazılım geliştiricisi


Dünyanın en başarılı girişimcisi Bill Gates, bir zamanlar "İşletmeniz internette değilse, işiniz iflas edecek" demişti.

Web Geliştirme ve Yazılım Geliştirme

Bu terimlerin her ikisi de, özellikle teknik altyapıya sahip olmayanlar için oldukça kafa karıştırıcıdır. Aralarındaki farkı anlamak, özellikle işletmeniz için geliştirilmiş çözüm ararken çok önemlidir. Web geliştirme hizmetlerini veya yazılım geliştirme hizmetlerini tercih edip etmeyeceğiniz konusunda net olmalısınız.

Bazıları, her ikisi de kod yazmayı ve çözümler geliştirmeyi içerdiğinde farkı bilmenin neden önemli olduğu merak edebilir. Her ikisi de aşağı yukarı benzer ama yaptıkları iş aynı değil. Yaptıkları işin türü farklıdır ve iş hakkında bilgi sahibi olmak, projeniz için doğru kişileri bulmak açısından önemlidir.

Web Geliştirme nedir?

Web geliştirme, internet için bir web sitesi geliştirme sürecidir. İster düz metinli tek sayfa düzeni, ister üst düzey animasyon ve grafiklere sahip karmaşık çok sayfalı bir web sitesi olsun, her şey web geliştirme kapsamına girer. 

Bununla birlikte, web geliştirmenin hem ön uç hem de arka uç için kod yazmayı içerdiği konusunda yaygın bir varsayım vardır ancak durum bundan ibaret değildir. Web geliştirme süreci, web tasarımından geliştirmeye, test etmeye ve yayınlamaya kadar her şeyi içerir.

Bu nedenle, işletmeniz için geliştirilmiş bir web sitesi edinmek isteyen biriyseniz, yetkin bir web sitesi geliştirme şirketi veya yüksek deneyime sahip web geliştiricileri ile iletişime geçmelisiniz. Özel gereksinimlerine göre geliştirilmiş özelleştirilmiş bir web sitesi edinmek isteyen kişiler için özel web geliştirme hizmetleri sunan birçok şirket veya serbest çalışan vardır.

Web geliştirme süreci iki bölüme ayrılmıştır:

Ön Uç Geliştirme (Front-End Development)

Ön uç geliştirme, bir web sitesinin kullanıcının gördüğü kısımda çalıştığı süreçtir. Birçok şirket, müşterilerine profesyonel ön uç geliştirme hizmetleri sunar ve yalnızca kullanımı kolay değil, aynı zamanda göze hoş gelen, kullanıcı dostu ve ilgi çekici web siteleri geliştirir. Bir profesyonelden geliştirilmiş bir ön uç elde etmek çok önemlidir çünkü web sitenizin en önemli kısmıdır ve kullanıcılar onunla bağlantı kurar.

Arka Uç Geliştirme (Back-End Development)

Sunucu tarafı geliştirme olarak da bilinir, web sitenizin bel kemiğidir. Tüm kodlamanın yapıldığı yer burasıdır ve bir kullanıcı arka uç ile etkileşime girmez, ancak bu son derece önemlidir çünkü web sitenizin nasıl çalışacağına bu yapı karar verir.

Web Geliştiricileri Ne Zaman İşe Alınır?

Bir web sitesinin genel işleyişinden ve görünümünden sorumlu olup doğru teknolojiyi seçmeye kadar her şeye karar verir ve sıfırdan bir web sitesi geliştirirler.

Tıpkı web geliştirme gibi, web geliştiricileri de üç kategori altında sınıflandırılır:

  1. Ön Uç Geliştirici (Front-End): Bir web sitesinin ön uç / istemci tarafında çalışan kişi. Grafiklerden, temalara ve yazı tiplerine kadar her şeyle ilgilenen kişidir. Ayrıca gezinme ve web sitesi akışına da karar verir.
  2. Arka Uç Geliştirici (Back-End): Bir web sitesinin arka ucunda / sunucu tarafında çalışan kişi. Arka uç geliştirici, kodları yazmaktan ve web sitenizi işlevsel kılmaktan sorumludur. Web sitenizin tüm altyapısını oluşturmaya çalışırlar. Ölçeklenebilirliği ve sağlamlığı üzerinde çalışırlar.
  3. Tam Uç Geliştirici (Full-Stack): Hem arka uç hem de ön uç geliştirme hakkında tam bilgiye sahip olan kişidir. Sıfırdan geliştirilmiş eksiksiz bir web sitesi edinmek istiyorsanız, hem maliyet hem de zamandan tasarruf edeceğinden tam uç geliştiricilerine danışabilirsiniz.

Artık web geliştirmenin ne olduğunu anladığınıza göre, yazılım geliştirmenin diğer konularını anlatmaya devam edelim.

Yazılım Geliştirme nedir?

Yazılım geliştirme, web geliştirmeye kıyasla çok daha geniş bir terimdir. Özel bir bilgisayar kodlu programlama dilinde çeşitli bilgisayar yazılımları ve uygulamaları oluşturmak için kod yazmayı ifade eder ve yazılımın ne olduğunu anlamak için, bir bilgisayara ne yapması gerektiğini söylemek için geliştirilmiş bir dizi talimattır.

Chrome, MS Office, Skype vb. birkaç bilgisayar yazılımı örneğidir. Yazılım geliştirme, BT endüstrisinde çok talep edilen bir kariyerdir ve verimli bir yazılım geliştirmek için büyük bir teknik uzmanlığa hem de geliştirme becerilerine sahip olmak gerekir.

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC) olarak bilinen altı adım:

  1. Pazar Araştırması: Yazılım geliştirmeyi planlamadan önce, kapsamlı pazar araştırması yapmalı ve ürünün uygulanabilirliğini tespit etmek için beyin fırtınası yapmalısınız.
  2. Gereksinim Analizi: Tüm teknik ve kullanıcı ihtiyaçlarının analiz edildiği ve diğer tüm gereksinimleri anlamak için taslağın çizildiği yerdir.
  3. Yazılım Tasarımı: Mimari tasarımı, ilgili bileşenleri, ön uç gösterimi ve kullanıcı akışı gibi şeylerin belirlendiği yerdir.
  4. Geliştirme ve Uygulama: Daha önceki aşamalarda karar verilen her şey uygulanır. Burada yazılım ürününün kodlaması yapılır.
  5. Test: Her şey tasarlandıktan ve geliştirildikten sonra, işlevselliğini belirlemek için bir dizi test yapılır.
  6. Dağıtım ve Bakım: Yazılım geliştiriciler geliştirdiklerinden memnun olduklarında ve herhangi bir hata bulunmadıklarında, yazılım devreye alınır. Yayınlandıktan sonra, yazılımın düzenli olarak güncellenmesi ve bakımı yapılır.

Yazılım donanımdan bağımsızdır ve üç ana kategori altında sınıflandırılabilir:

  1. Sistem yazılımı: Sistem yazılımı, bir bilgisayarın donanım bileşenlerini çalıştırmak için kullanılır. MS Windows gibi işletim sistemleri, USB Sürücüleri, aygıt sürücüleri, 7-Zip gibi yardımcı yazılımlar, sistem yazılımının birkaç örneğidir.
  2. Uygulama yazılımı: Uygulama yazılımı, kullanıcıların belirli bir görevi yerine getirmesi için tasarlanmış özel bir yazılımdır. MS Word, Google Dokümanlar, MS Access vb. birkaç örnektir.
  3. Programlama Yazılımı: Programcıların programlarını, kodlarını ve talimatlarını yazmalarına yardımcı olanlardır. Eclipse, VS Code, Notepad++ birkaç programlama yazılımı örneğidir.

Yazılım Geliştiricileri Ne Zaman İşe Alınır?

Yazılım geliştiriciler, çok çeşitli özel yazılım geliştirme hizmetleri sunan kişilerdir. Masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlarla uyumlu yazılım tasarlama ve geliştirme konusunda uzmandırlar.

Bilgisayarınızın çalışmasını sağlayan kodlar yazmaktan yazılım geliştiriciler sorumludur. Sadece tasarım ve geliştirme değil, aynı zamanda kod hatalarının ayıklanmasından, kullanıcı arayüzlerinin yükseltilmesinden ve daha fazlasından da sorumludurlar.

Özet

Yazılım geliştirme ile web geliştirme arasındaki temel farktan bahsederken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta şunlardır:

  1. Mimari: Yazılım geliştirme yalnızca istemci tarafı için çalışırken, web geliştirme hem istemci hem de sunucuya odaklanır.
  2. Tasarım: Yazılım genellikle basittir, oysa web siteleri üst düzey grafikler ve animasyonlarla doludur.
  3. İçerik: Yazılımda statik içerikli paneller bulunurken, web sitelerinde hem statik hem de etkileşimli içerik bulunur.
  4. Sistem: Yazılıma yalnızca monte edildiği bilgisayardan erişilirken, bir web sitesine aktif internet bağlantısı olan herhangi bir platformdan erişilebilir.
  5. Ana Bilgisayar: Web geliştirme için barındırma şart iken, yazılım geliştirme için herhangi bir barındırma gerektirmez.